Corona regelingen

KVK Coronaloket

Wij snappen dat er nu veel op je afkomt. Bekijk hier wat je kunt doen en welke regelingen er zijn. Het KVK Coronaloket is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur voor al je ondernemers­vragen. Op onze kantoren is geen fysiek loket aanwezig.

Het coronavirus: overzicht maatregelen

De overheid neemt aanvullende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarbij worden de eerdere maatregelen rondom social distancing aangescherpt. Ook zijn er regelingen van kracht waar ondernemers op korte en langere termijn gebruik van kunnen maken. Waar moet je als ondernemer rekening mee houden en wat zijn je mogelijkheden?Waarschuwing: er zijn bedrijven die zich presenteren als overheidsinstantie en die aanbieden om tegen betaling ondernemers te helpen bij het aanvragen van de regelingen rond corona. Aanvragen voor een regeling bij je gemeente (Tozo) of andere instanties is sterk vereenvoudigd en daardoor zelf goed te doen. Hiervoor berekenen die instanties geen kosten.

Overzicht maatregelen corona

Op 23 maart 2020 heeft de regering de maatregelen aangekondigd en deze op 31 maart verlengd. Het gaat om de volgende maatregelen:

 • Samenkomsten en evenementen zijn vanaf nu tot 1 juni verboden. Er geldt geen bovengrens meer van 100 personen, er is geen ondergrens. Van een evenement is sprake als het planbaar is en vergunningplichtig. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften gelden uitzonderingen.
 • Alle andere samenkomsten zoals in musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden zijn tot en met 28 april verboden.
 • Voor kappers, schoonheidsspecialisten en mensen in andere contactberoepen geldt dat ze hun werk tot en met 28 april niet kunnen uitvoeren. In deze beroepen is het niet mogelijk 1,5 meter afstand te houden.
 • Gemeenten krijgen meer mogelijkheden om de aangescherpte regelingen te handhaven en op te treden tegen groepsvorming. Specifieke locaties waar veel mensen samenkomen, zoals parken en stranden, mogen worden gesloten. Gemeenten en marktmeesters gaan in overleg over de te nemen maatregelen.
 • Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.
 • Winkels mogen gesloten worden als ze zich niet aan de gestelde regels houden. Ook kunnen er forse boetes worden uitgedeeld als de regels niet worden nageleefd.

De maatregelen volgen op al eerdere maatregelen om het virus te beteugelen. Zo moeten onder meer eet- en drinkgelegenheden en sportclubs nu ook sluiten tot en met 28 april.

Overzicht regelingen corona

 • Er is een tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers (Tozo) met een levensvatbaar bedrijf die tijdelijk in de knel zitten. Deze regeling geldt voor zzp’ers en mkb’ers en bedraagt maximaal 1.500 euro netto per maand.
 • Ondernemers die hun omzet deels of helemaal hebben zien verdwijnen door de gezondheidsmaatregelen van het kabinet, kunnen vanaf nu gebruikmaken van de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van deze tegemoetkoming van 4.000 euro vind je in het artikel: 4.000 euro tegemoetkoming schade COVID-19.
 • Met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kunnen werkgevers een aanvraag indienen voor een ‘substantiële tegemoetkoming in de loonkosten’ en hiervoor van het UWV een voorschot ontvangen. Deze noodmaatregel vervangt tijdelijk de werktijdverkortingsregeling. Naar verwachting gaat de NOW op 6 april open, pas dan kun je een aanvraag indienen. De aanvraagperiode loopt tot en met 31 mei. Om het aanvraagproces te versoepelen is het advies om de aangifte loonheffing zo snel mogelijk naar de Belastingdienst te versturen als je dat nog niet gedaan had.
 • Ondernemers kunnen onder bepaalde voorwaarden uitstel van inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting aanvragen.
 • De regels voor de Borgstelling MKB-kredieten zijn versoepeld. Met de maatregel kunnen bedrijven onder gunstigere voorwaarden geld lenen bij de bank. De BMKB is bestemd voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers (fte) met een jaaromzet tot 50 miljoen euro of een balanstotaal tot 43 miljoen euro.
 • (Middel)grote bedrijven die moeite hebben om bankleningen en – garanties te krijgen kunnen gebruikmaken van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO). Een onderneming kan met de GO-regeling minimaal 1,5 miljoen euro en maximaal 50 miljoen euro lenen.
 • Qredits komt bestaande klanten die geraakt worden door de coronacrisis tegemoet in het dragen van hun financieringslasten. De verstrekker van microkrediet verleent 6 maanden uitstel van aflossing. De rente gaat in die periode omlaag naar 2%. Kleine ondernemers en zzp’ers die nog geen krediet hebben bij Qredits, kunnen daar terecht voor het aanvragen van een lening of overbruggingskrediet als gevolg van de coronacrisis.
 • De Europese Commissie heeft een Corona Response Investment Initiative (CRII) van 37 miljard euro voor alle EU-lidstaten aangekondigd om de zorg, het mkb en de arbeidsmarkt te ondersteunen. De Europese Centrale Bank en andere toezichthouders zorgen dat banken goedkoper geld kunnen lenen van de ECB, dat ze daarna weer aan hun klanten kunnen lenen. De ECB koopt dit jaar voor honderden miljarden euro’s extra bedrijfs- en staatsobligaties op. De Europese Investeringsbank-groep (EIB) zal tot 40 miljard euro aan financiering mogelijk maken om bedrijven die zijn getroffen door het coronavirus financieel te ondersteunen.

Internationale ontwikkelingen

RVO geeft antwoord op veelgestelde vragen over onder andere werken over de grens, reizen en handelen met anderen landen, zoals:

België
China
Duitsland
Frankrijk
Italië
Spanje
Verenigd Koninkrijk
Verenigde Staten

 • De ons omringende landen nemen eveneens maatregelen om het virus te beteugelen. De zwaarte van de maatregelen verschilt per lidstaat. Onder meer België, Frankrijk, Italië en Spanje zitten grotendeels op slot.
 • Personen met de Nederlandse nationaliteit en mensen die een verblijfsvergunning (ikamet) in Turkije hebben, worden Turkije op dit moment niet binnengelaten. Dit verbod geldt vooralsnog tot 17 april 2020.
 • Duitsland heeft een aantal grenzen gesloten, de grens met Nederland is nog open.
 • Nederland accepteert geen vluchten meer uit de risicogebieden China (inclusief Hong Kong), Iran, Italië, Spanje en Zuid-Korea.
 • De Amerikaanse president Trump heeft een inreisverbod ingesteld. De maatregel geldt voor onbepaalde tijd.

Overweeg je naar het buitenland af te reizen? Houd dan het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten.

Criminelen maken misbruik van kwetsbaarheid ondernemers

 • Bij KVK is de laatste dagen diverse keren melding gedaan van nepwebsites waar mondkapjes en andere hygiëneproducten worden aangeboden. Criminelen misbruiken daarvoor gegevens van bestaande bedrijven, maar passen wel het bankrekeningnummer aan. De (aan)betaling die jij vervolgens doet bij een bestelling, valt zo regelrecht in de handen van internetcriminelen, die zo profiteren van de grote vraag naar en het gebrekkige aanbod van deze producten. Dit is slechts 1 voorbeeld van zakelijke identiteitsfraude.
 • Ook op andere manieren maken internetcriminelen misbruik van ondernemers. Zo dringen ze er via verschillende kanalen op aan dat je je zakelijke gegevens moet aanpassen vanwege de crisis. Doen ze zich voor als je bank om je een antibacteriële betaalpas te laten bestellen. Of mailen ze updates over de bedrijfssituatie namens de directie met een link naar ‘intranet’. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van phishing.
 • De Fraudehelpdesk houdt je op de hoogte van de meest recente waarschuwingen van online fraude en phishing. Vooral nu er in deze roerige tijden misbruik wordt gemaakt van de kwetsbaarheid van ondernemers.

Veelgestelde ondernemersvragen

Bij het KVK Coronaloket komen duizenden ondernemersvragen binnen, waaronder:

 1. Ik ben ondernemer en zit in de problemen doordat mijn opdrachten wegvallen. Wat zijn mijn mogelijkheden?
 2. Wat moet ik doen als ik (tijdelijk) onvoldoende werk heb voor mijn personeel en mijzelf?
 3. Wanneer kom ik in aanmerking voor de compensatieregeling van 4.000 euro?
 4. Welke ondernemers moeten dicht en welke niet? En wat zijn de uitzonderingen?
 5. Komen er nog meer overheidsregelingen aan?

Een totaaloverzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over corona.

Gevolgen op lange termijn

Het aantal besmettingen loopt steeds verder op. In het dashboard van The Johns Hopkins Center for Systems Science and Engineering zie je statistieken en cijfers over de verspreiding van het virus wereldwijd.

Hoe langer de beperkingen duren, hoe schadelijker dat is voor de wereldeconomie en de nationale economie. Het Centraal Planbureau (CPB) noemt een recessie in 2020 onvermijdelijk. Het planbureau verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar in het gunstigste geval krimpt met 1,2 %, uitgaande van 3 maanden van beperkingen. In het meest ongunstige scenario kan de krimp dit jaar oplopen tot liefst 7,3% en volgend jaar tot 2,7 %. Het oplopen van de staatsschuld blijft te dragen, aldus het CPB. Ook wereldwijd zet corona een flinke rem op de economische groei. Economen bij Rabobank verwachten bijvoorbeeld een recessie in vrijwel alle G10 landen.

De meest actuele informatie over het coronavirus in Nederland vind je bij RIVM. Bij de Rijksoverheid kun je terecht voor informatie over de aanpak van het virus, de laatste updates en vragen op meerdere gebieden. Het publieksinformatienummer van de overheid is 0800 – 1351.

VEEL GESTELDE VRAGEN