Eenmanszaak oprichten

Eenmanszaak oprichten

De eenmanszaak is de bekendste rechtsvorm van Nederland. Het is in ieder geval de variant die het meest gekozen wordt door startende ondernemers.

De belangrijkste vragen over de eenmanszaak zijn

Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is, zoals de naam al zegt, een bedrijf waarvan één persoon de eigenaar is. Die eigenaar is volledig verantwoordelijk voor deze onderneming. Een eenmanszaak kan wel personeel hebben. Werkt men alleen in de eenmanszaak spreken we tegenwoordig over een ZZPer .

De naam zegt alleen iets over de rechtsvorm en niet over het aantal personen dat in het bedrijf werkt.

Eenmanszaak of bv?

Een andere veel gekozen bedrijfsvorm is de bv (besloten vennootschap). Een bv is, in tegenstelling tot de eenmanszaak, een rechtspersoon. De eenmanszaak is een natuurlijk persoon. Dat betekent dat u bij een eenmanszaak privé aansprakelijk bent.

De keuze voor een eenmanszaak of BV hangt van nog een aantal andere dingen af.

Oprichting

Het oprichten van een eenmanszaak is een stuk eenvoudiger dan het oprichten van een BV. Bij de oprichting van een BV heeft u de notaris nodig en bij een eenmanszaak is dat niet het geval. U gaat naar de KvK, schrijft u in en uw eenmanszaak is opgericht!

Verantwoordelijkheid

Binnen een BV heeft u te maken met aandeelhouders en eventueel een raad van commissarissen waaraan u verantwoording moet afleggen. Bij een eenmanszaak bent u helemaal zelf verantwoordelijk voor al uw keuzes.

Belastingen

Als eigenaar van een eenmanszaak betaalt u inkomstenbelasting over de winst. Een BV betaalt vennootschapsbelasting en mogelijk dividendbelasting. Met een eenmanszaak heeft u recht op zelfstandigenaftrek en in het begin van de onderneming ook van startersaftrek. De BV heeft dit niet.

Een eenmanszaak is goede keus bij een winst die onder de 80.000 euro blijft.

Wat zijn de voor- en nadelen van een eenmanszaak?

Voordelen

  • Makkelijk op te starten.
  • Goedkoop: Er zijn geen jaarlijkse kosten verbonden aan een eenmanszaak.
  • U bent zelf verantwoordelijk voor uw keuzes en acties.
  • Er zijn diverse aantrekkelijke aftrekposten mogelijk.

Nadelen

  • Aansprakelijkheid: U bent privé aansprakelijk voor alle zaken rondom het bedrijf, dus ook eventuele schulden (hoe risicovol is de onderneming die u wilt opzetten)
  • Zoekt investeerders :Een investeerder moet het geld direct aan de ondernemer uitlenen. Dat maakt het zoeken naar investeerders lastiger dan voor een BV, omdat investeerders bij een BV, in ruil voor het geld, aandelen krijgen en daarmee ook zeggenschap in de onderneming.

Hoe richt ik een eenmanszaak op?

Het oprichten van een eenmanszaak is erg eenvoudig. Zorg dat u weet wat u met uw bedrijf wilt gaan doen en hoe het bedrijf gaat heten. Vul op de website van de Kamer van Koophandel uw gegevens in en maak een afspraak bij de KvK bij u in de buurt. Bij de KvK krijgt u nog extra informatie, zet u uw handtekening en krijgt u uw btw- en KvK-nummer. Uw eenmanszaak is dan officieel opgericht!

Let op heeft u privé schulden lees dan hier wat de juiste weg is.