Business Model Canvas

Het Business Model Canvas (BMC) en een ondernemingsplan zijn beide waardevolle tools voor het plannen en ontwikkelen van een bedrijf, maar ze verschillen in diepte, focus en toepassing.

 1. BMC:
  • Wat is het? Het Business Model Canvas is een visueel hulpmiddel dat bestaat uit negen bouwstenen, bedacht door Alexander Osterwalder in 2004.
  • Doel: Het BMC dient om de essentiële aspecten van een bedrijfsmodel te begrijpen, evalueren en communiceren.
  • Focus: Het richt zich op het identificeren van de kerncomponenten van een bedrijf en het begrijpen van hun onderlinge relaties.
  • Toepassing: Het BMC is vooral handig in de beginfase van een bedrijf of bij het herzien van een bestaand bedrijfsmodel. Het helpt ondernemers om snel een overzicht te krijgen van hun bedrijf en potentiële pijnpunten of kansen te identificeren.
  • Structuur: Het BMC bestaat uit negen bouwstenen, gerangschikt in een visueel canvas. Centraal staat de waardepropositie, omringd door onder andere kernactiviteiten, klantrelaties en kostenstructuur.
 2. Ondernemingsplan:
  • Wat is het? Een ondernemingsplan is een gedetailleerd document dat alle aspecten van een bedrijf behandelt, inclusief strategieën, doelstellingen, marktanalyse, financiële projecties en operationele plannen.
  • Doel: Het ondernemingsplan dient als een blauwdruk voor het bedrijf en als een communicatiemiddel voor stakeholders, zoals investeerders, partners en medewerkers.
  • Focus: Het richt zich op een diepgaande analyse van elk aspect van het bedrijf, inclusief marktonderzoek, concurrentieanalyse, financiële planning en operationele strategieën.
  • Toepassing: Een ondernemingsplan wordt vaak gebruikt bij het zoeken naar financiering, het aantrekken van investeerders, het communiceren van de bedrijfsstrategie en als leidraad voor het dagelijkse beheer van het bedrijf.
  • Structuur: De structuur van een ondernemingsplan kan variëren, maar typisch omvat het verschillende secties zoals een samenvatting, bedrijfsbeschrijving, marktanalyse, marketingplan, operationeel plan, financieel plan en risicobeoordeling.

In het kort, het Business Model Canvas biedt een beknopt overzicht van de belangrijkste aspecten van een bedrijf en is ideaal voor het verkennen en communiceren van een bedrijfsmodel, terwijl een ondernemingsplan een gedetailleerde blauwdruk biedt voor alle aspecten van het bedrijf en wordt gebruikt voor strategische planning, financiering en operationeel beheer.

Download hier het Canvas Model

De 9 bouwstenen van het Business Model Canvas

Het Business Model Canvas biedt een gestructureerde benadering om de essentiële elementen van een bedrijf te analyseren en te plannen. Het canvas bestaat uit negen kerncomponenten die samen een holistisch beeld geven van hoe een bedrijf waarde creëert, levert en behoudt. Laten we elk van deze bouwstenen in detail bekijken:

 1. Key Partners (Belangrijkste Partners):
  • In deze bouwsteen identificeren we de externe entiteiten waarmee ons bedrijf nauw samenwerkt. Dit kunnen leveranciers, fabrikanten, distributiepartners of strategische allianties zijn. Het selecteren van de juiste partners is cruciaal voor het succes en de groei van ons bedrijf.
 2. Key Activities (Kernactiviteiten):
  • Hier beschrijven we de primaire activiteiten die nodig zijn om onze waardepropositie te realiseren en te leveren aan klanten. Dit omvat operationele processen, productieactiviteiten, servicelevering en alles wat essentieel is voor het functioneren van ons bedrijf.
 3. Key Resources (Belangrijkste Middelen):
  • Deze bouwsteen richt zich op de cruciale middelen die ons bedrijf nodig heeft om te opereren en waarde te leveren. Dit kan variëren van fysieke middelen zoals infrastructuur en apparatuur tot menselijke middelen zoals talent en expertise, evenals financiële middelen en intellectuele eigendommen.
 4. Value Propositions (Waardeproposities):
  • Hier definiëren we de unieke waarde die ons bedrijf aanbiedt aan zijn klanten. Dit omvat producten, diensten, voordelen en oplossingen die de behoeften en wensen van onze klanten vervullen en hen onderscheiden van de concurrentie.
 5. Customer Relationships (Klantrelaties):
  • Deze bouwsteen draait om het beheer en onderhouden van duurzame relaties met onze klanten. We identificeren de verschillende soorten klantrelaties die ons bedrijf nastreeft en ontwikkelen strategieën om deze relaties te versterken, of het nu gaat om klantenservice, community building of persoonlijke interacties.
 6. Channels (Kanalen):
  • Hier bepalen we de verschillende kanalen die we gebruiken om onze waardepropositie aan onze klanten te leveren. Dit omvat verkoopkanalen, distributienetwerken, marketingkanalen en communicatieplatforms die onze doelgroep bereiken en betrekken.
 7. Customer Segments (Klantsegmenten):
  • We identificeren en definiëren de verschillende groepen klanten of marktsegmenten die we bedienen met onze producten of diensten. Dit helpt ons om gerichter te zijn in onze marketing- en verkoopinspanningen en om de specifieke behoeften van elke klantgroep beter te begrijpen.
 8. Cost Structure (Kostenstructuur):
  • In deze bouwsteen analyseren we de kosten die gepaard gaan met het exploiteren van ons bedrijf. We identificeren zowel vaste als variabele kosten en ontwikkelen strategieën om deze kosten te beheren en te optimaliseren om een gezonde financiële basis te behouden.
 9. Revenue Streams (Inkomstenstromen):
  • Tot slot beschrijven we de verschillende manieren waarop ons bedrijf inkomsten genereert door waarde te leveren aan onze klanten. We identificeren diverse inkomstenstromen, zoals verkoop van producten, abonnementsdiensten, licentiekosten of advertentie-inkomsten, en ontwikkelen strategieën om deze inkomstenstromen te maximaliseren en te diversifiëren.

Het Business Model Canvas biedt een krachtig framework om de strategie, structuur en operaties van een bedrijf te visualiseren en te analyseren, waardoor ondernemers en managers waardevolle inzichten kunnen verkrijgen en effectieve beslissingen kunnen nemen om hun bedrijf te laten groeien en te bloeien.

BEL NU